Opłata za obiady w styczniu wynosi 30,00 zł (jedynie na konto szkoły: 79 1020 1563 0000 5002 0090 3021)
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
przy Szkole Podstawowej w Żukowie
Aktualizacja: wrzesień 2020
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
Szkoły Podstawowej w Żukowie
UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI:
- Ze stołówki szkolnej mogą korzystać uczniowie Szkoły Podstawowej w Żukowie oraz dzieci z Zamiejscowego Oddziału Przedszkolnego w Korolówce.
ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY:
- Stołówka szkolna zapewnia posiłki gotowane w formie jednodaniowego obiadu.
- Cena jednego obiadu ustalana jest przez Dyrektora Szkoły w porozumieniu z Radą Rodziców oraz organem prowadzącym.
- Cena jednego obiadu dla ucznia obejmuje koszt produktów wykorzystanych do przygotowania posiłku – koszt wsadu do kotła.
- W sytuacjach wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z miesięcznym wyprzedzeniem.
- Rezygnację z korzystania ze stołówki szkolnej należy zgłosić pisemnie u intendenta szkoły, najpóźniej do 25 dnia miesiąca, w którym uczeń korzysta z obiadów.
OPŁATY:
- Odpłatność za obiady za cały miesiąc z góry uiszczana jest przelewem na konto szkoły do 5. roboczego dnia każdego miesiąca, za który opłata jest wnoszona.
- Wszystkie informacje na temat wpłat są każdego miesiąca umieszczane na tablicach ogłoszeń szkoły.
- Na prośbę Rodziców, w przypadkach losowych, wpłaty przyjmowane są po upływie wyznaczonej daty.
- W przypadku nieuzasadnionego nieuregulowania opłaty do określonego terminu, uczniowie zalegający z opłatami, otrzymują upomnienia, nieterminowość zgłaszana jest także wychowawcom klas i rodzicom.
- Intendent posiada listy imienne uczniów korzystających ze stołówki, na których zaznacza zgłoszone nieobecności.
- W przypadku wnoszenia opłat za posiłki dla uczniów przez Gminny lub Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej zasady i terminy dokonywania tych opłat regulują zapisy odrębnych porozumień zawartych pomiędzy Ośrodkiem a szkołą prowadzącą stołówkę.
ZWROTY ZA OBIADY:
- Zwrot poniesionych kosztów może nastąpić po uprzednim zgłoszeniu nieobecności trwającej od 4 dni włącznie.
- Nieobecność zgłaszana jest u intendenta telefonicznie lub pisemnie najpóźniej przeddzień. Tylko na tej podstawie powstała nadpłata może być zaliczona na poczet opłaty na następny miesiąc.
- Odliczenie kwoty następuje z odpłatności w następnym miesiącu. W szczególnych przypadkach, gdy uczeń lub rodzic dokonujący wpłaty na początku miesiąca zgłasza nieobecności w ściśle określonych dniach tygodnia, pobiera się opłatę pomniejszoną o kwotę za zgłoszone dni. Nie stosuje się odliczeń za nieobecności ucznia w czerwcu.
- Nieuzasadniona lub niezgłoszona nieobecność na posiłku nie powoduje zwrotu kosztów.
WYDAWANIE POSIŁKÓW:
- Posiłki wydawane są od godz. 10.30.
- Transport posiłków do Zamiejscowego Oddziału Przedszkolnego w Korolówce odbywa się w termosach.
- W przypadku nieobecności ucznia/dziecka na obiedzie, niepodlegającej odliczeniu, rodzic/osoba upoważniona może odebrać posiłek we własnych naczyniach w siedzibie Szkoły lub Zamiejscowego Oddziału Przedszkolnego do godz. 12:00. W tym celu należy:
- zgłosić telefonicznie (sekretariat – intendent) swoją obecność w części klatki schodowej mniejszej, dostępnej dla osób trzecich, a w ZOP zgłosić telefonicznie swoją obecność w szatni na parterze.
- przekazać wyznaczonemu pracownikowi własne pojemniki na żywność,
- odebrać obiad od pracownika.
- Aktualny jadłospis, zatwierdzony przez kucharza i intendenta udostępnia się na tablicy ogłoszeń w stołówce szkolnej i w ZOP w Korolówce.
- Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i kalkulacją kosztów.
- W stołówce szkolnej obowiązują przepisy higieniczne wymagane przepisami prawa odnoszącymi się do funkcjonowania żywienia zbiorowego.
- Pracownicy kuchni zaopatrzeni są w środki ochrony osobistej.
- Stanowiska pracy są utrzymane w najwyższej czystości, na bieżąco dokonywane jest mycie i dezynfekcja sprzętu kuchennego, naczyń stołowych, opakowań produktów, sztućców.
- Wielorazowe naczynia i sztućce podlegają myciu dodatkiem detergentu i wyparzaniu
w temperaturze min. 60o - Spożywanie posiłków przez uczniów odbywa się z zachowaniem zasady zmianowości, w małych grupach.
- Blaty stołów i poręcze krzeseł w jadalni są czyszczone i dezynfekowane po opuszczeniu pomieszczenia przez grupę.
ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE:
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
- Uczniowie są zobowiązani stosować się do poleceń nauczyciela dyżurującego i pracowników stołówki.
- Uczniowie są zobowiązani do zachowania porządku przy odbiorze dań i zwrocie naczyń oraz dbania o bezpieczeństwo własne i innych.
- Uczniowie są zobowiązani do zachowania czystości podczas spożywania posiłku oraz dbania o wyposażenie, z którego korzystają.
- Za szkody spowodowane w stołówce odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzice.
- Po spożyciu obiadu brudne naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.
- Nad bezpieczeństwem uczniów przebywających w czasie obiadu w jadalni czuwają nauczyciele, którzy przyprowadzają dzieci na stołówkę.
- Uczniowie mogą zgłaszać propozycje dań do jadłospisu.